Якщо ви думаєте, що тайська кухня – це тільки смажений рис, локшина, супи на кшталт Tom Kha Gai і Том Ям, то ви просто не в курсі, який багатий світ десертів ховається в її глибинах.
Тайська кондитерська традиція – це яскравий калейдоскоп смаків, текстур і ароматів, де ніжність кокосового молока зустрічається з ароматом пандану, а солодкість пальмового цукру грає з легкою солонуватою ноткою.
У наш солодкий гід по тайській кухні ми зібрали майже 100 видів традиційних десертів Таїланду з описами, інгредієнтами та цікавими фактами. Впевнені, ви будете не просто здивовані їхньою кількістю, а й вражені неймовірною різноманітністю.
Ну що, готові зануритися в світ тайських солодощів з головою?
Тоді – Let’s go!
Тут точно є з чого вибрати…
Десерты из клейкого риса
1. Кхао Неоу Ма Муанг – ข้าวเหนียวมะม่วง (Khao Niew Ma Muang)
Опис: Один з найвідоміших тайських десертів – липкий клейкий рис, приготований на пару, политий солодким кокосовим соусом і поданий з скибочками стиглого жовтого манго.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокосове молоко, цукор, сіль, манго.
Цікавий факт: Цей десерт особливо популярний у сезон манго (березень-травень), але в туристичних районах його можна знайти цілий рік..
2. Као Муун (Цветной клейкий рис) – ข้าวเหนียวมูน (Khao Niew Moon)
Опис: Клейкий рис, пофарбований у різні відтінки за допомогою натуральних барвників (квітка анчан для синього, пандана для зеленого). Подається з кокосовим молоком.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокосове молоко, цукор, сіль, натуральні барвники.
Цікавий факт: Кожен колір символізує певне благословення – зелений для здоров’я, синій для гармонії, жовтий для багатства.
3. Ханом Джарк – ขนมจาก (Khanom Chak)
Опис: Десерт з рисового борошна, кокосової стружки та пальмового цукру, загорнутий у пальмове листя і запечений на вугіллі.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокос, пальмовий цукор, бананове або пальмове листя.
Цікавий факт: Традиційно продається на ринках біля моря, тому що пальмове листя легко знайти в прибережних районах.
4. Кхао Махк (Ферментований рисовий пудинг) – ข้าวหมาก (Khao Mak)
Опис: Легкий алкогольний десерт з ферментованого клейкого рису. Має злегка солодкуватий і пряний смак.
Інгредієнти: Клейкий рис, дріжджова закваска.
Цікавий факт: У Таїланді його їдять як десерт, але він також вважається «народним пробіотиком».
5. Као Лам (Рис в бамбуке) – ข้าวหลาม (Khao Lam)
Опис: Клейкий рис з кокосовим молоком і цукром, запечений в стеблах бамбука.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокосове молоко, цукор, боби мунг або квасоля (іноді).
Цікавий факт: Перед подачею бамбук розколюють, і гість сам дістає ароматний рис.
6. Khao Neow Sang Kaya (Клейкий рис с заварным кремом) – ข้าวเหนียวสังขยา
Опис: Клейкий рис, увінчаний товстим шаром солодкого кокосового заварного крему.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокосове молоко, яйця, пальмовий цукор.
Цікавий факт: Крем готують з додаванням пандану, що надає йому ніжно-зеленого відтінку і квіткового аромату.
7. Гребля Као Неоу (Солодкий чорний клейкий рис) – ข้าวเหนียวดำ (Khao Niew Dam)
Опис: Десерт з чорного клейкого рису в кокосовому молоці.
Інгредієнти: Чорний клейкий рис, кокосове молоко, цукор, сіль.
Цікавий факт: Чорний рис багатший на антиоксиданти, ніж білий, і в Таїланді його часто подають як «корисний десерт».
8. Кхао Мао Тод (Смажений банан зі смаженим рисом) – ข้าวเม่าทอด (Khao Mao Tod)
Опис: Банан, обвалений у зеленому рисі та смажений до золотистої скоринки.
Інгредієнти: Банани, зелений клейкий рис (као мао), цукор, олія.
Цікавий факт: Цей десерт має одночасно м’яку фруктову середину та хрустку рисову скоринку.
Желе, пудинги и кремы
9. Woon Ma Plow (Кокосове желе) – วุ้นมะพร้าว (Woon Ma Prow)
Опис: Прозоре або злегка молочне желе з ароматом кокоса, часто подається в половинці молодого кокоса.
Інгредієнти: Кокосова вода, агар-агар, цукор, іноді шматочки кокосового м’яса.
Цікавий факт: Цей десерт – літній фаворит в Таїланді, так як прекрасно освіжає в спеку..
10. Кханом Чун (Тайское слоёное желе) – ขนมชั้น (Khanom Chan)
Опис: Багатошарове желе з ароматом пандану, кожен шар якого злегка солодкий і м’який.
Інгредієнти: Рисове борошно, тапіокове борошно, кокосове молоко, цукор, пандан.
Цікавий факт: Кількість шарів традиційно повинна бути кратною дев’яти – числу удачі в тайській культурі.
11. Кханом Чун Гафе (Кофейное слоёное желе) – ขนมชั้นกาแฟ (Khanom Chan Kafe)
Опис: Варіація класичного Khanom Chan, де замість пандану використовується кава, що надає гіркувато-солодкий смак.
Інгредієнти: Рисове борошно, тапіокове борошно, кокосове молоко, кава, цукор.
Цікавий факт: Популярний серед любителів м’яких кавових десертів.
12. Кханом Дуанг (Липкие кусочки) – ขนมด้วง (Khanom Duang)
Опис: Маленькі липкі желейні шматочки з кокосовою стружкою.
Інгредієнти: Тапіокове борошно, цукор, кокосова стружка.
Цікавий факт: Це один із старовинних тайських десертів, який часто подають на святах.
13. Санг Кая Фуг Тонг (Гарбуз із заварним кремом) – สังขยาฟักทอง (Sangkhaya Fak Thong)
Опис: Цілісний маленький гарбуз, наповнений кокосовим заварним кремом, приготований на пару.
Інгредієнти: Яйця, кокосове молоко, пальмовий цукор, пандан, гарбуз.
Цікавий факт: На святкових столах його подають цілим, розрізаючи на часточки прямо перед гостями..
14. Кханом Пик Пун (Желе из жжёного кокоса) – ขนมเปียกปูน (Khanom Pia Poon)
Опис: Темне желе з карамельним відтінком, отриманим з паленої кокосової шкаралупи.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокосове молоко, цукор, зола кокосової шкаралупи.
Цікавий факт: Унікальний смак цього десерту цінують гурмани, оскільки він поєднує солодкість і димний аромат.
15. Тако (Желе с кокосовым кремом) – ตะโก้ (Tako)
Опис: М’яке желе на основі борошна з таро або кукурудзи, покрите густим шаром кокосового крему.
Інгредієнти: Борошно таро/кукурудзяне борошно, кокосове молоко, цукор.
Цікавий факт: Традиційно подається в маленьких кошиках з бананових листя.
16. Woon Kati (Желе из сгущённого молока) – วุ้นกะทิ (Woon Kati)
Опис: Листкове желе з кокосового молока та агар-агару, часто з додаванням пандану.
Інгредієнти: Кокосове молоко, згущене молоко, агар-агар, цукор.
Цікавий факт: Улюблений дитячий десерт на шкільних святах.
17. Кханом Туай (Тайский кокосовый заварной крем) – ขนมถ้วย (Khanom Tuay)
Опис: Маленькі чашечки з двошаровим кокосовим пудингом: солодка нижня частина і злегка солонувата верхня.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокосове молоко, цукор, сіль.
Цікавий факт: Солона верхівка підкреслює солодкість нижнього шару.
18. Кханом Сай Сай (Кокосовое лакомство) – ขนมไส่ใส้ (Khanom Sai Sai)
Опис: Клейкий рис з кокосовою начинкою, загорнутий у бананове листя.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокос, пальмовий цукор, бананове листя.
Цікавий факт: Листя надає десерту особливого аромату.
19. Кханом Тьен (Липкий торт) – ขนมเทียน (Khanom Tian)
Опис: Щільний клейкий десерт з рисового борошна з кокосовою начинкою.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокос, пальмовий цукор, бананове листя.
Цікавий факт: Найчастіше готують на Китайський Новий рік.
Фрукти та фрукти в сиропі
20. Looktan Cheum (Засахаренные пальмовые семена) – ลูกตาลเชื่อม (Look Tan Cheum)
Опис: М’які прозорі насіння пальми, проварені в солодкому сиропі.
Інгредієнти: Насіння пальми, цукор, вода, іноді – лист пандана для аромату.
Цікавий факт: Ці ласощі часто їдять з подрібненим льодом в спекотні дні.
21. Гратаун Сонг Креунг (Зацукровані фрукти сантол) – กะท้อนทรงเครื่อง(Gratoen Song Kruang)
Опис: Кисло-солодкий фрукт сантол, проварений в сиропі з сіллю і перцем.
Інгредієнти: Сантол, цукор, сіль, чилі, часник.
Цікавий факт: Цей десерт має яскраво виражений кисло-пряний смак, що незвично для солодощів.
22. Мамуанг Нам Пла Ван (Зелене манго з солодким соусом) – มะม่วงน้ำปลาหวาน (Mamuang Nam Pla Wan)
Опис: Скибочки кислого зеленого манго під солодко-солоним рибним соусом з цукром і креветовою пастою.
Інгредієнти: Зелене манго, пальмовий цукор, рибний соус, креветочна паста, чилі.
Цікавий факт: Це закуска-десерт на межі смаків – солодке, кисле, гостре і солоне в одній тарілці.
23. Gluay Cheum (Банани в сиропі) – กล้วยเชื่อม (Kluay Cheum)
Опис: Стиглі банани, проварені в солодкому сиропі до м’якості.
Інгредієнти: Банани, цукор, вода, іноді кокосове молоко.
Цікавий факт: Залежно від регіону подають або гарячими, або охолодженими.
24. Mun Sumpalung Cheum (Зацукрована маніока) – มันสำปะหลังเชื่อม (Man Sumphalung Cheum)
Опис: Шматочки маніоки, зварені в сиропі до карамельної м’якості.
Інгредієнти: Маніока, цукор, сіль, кокосове молоко (за бажанням).
Цікавий факт: Маніока – коренеплід, багатий крохмалем, тому десерт виходить ситним.
25. Мамуанг Гуан (Рулет з манго) – (Mamuang Guan)
Опис: Сушене пюре з манго, скатане в рулетики.
Інгредієнти: Манго, цукор (іноді).
Цікавий факт: Цей десерт часто купують як сувенір, оскільки він довго зберігається.
26. Toorien Guan (Паста з дуріана) – ทุเรียนกวน (Durian Guan)
Опис: Густа солодка паста з дуріана, приготована шляхом уваривання фрукта з цукром.
Інгредієнти: М’якоть дуріана, цукор.
Цікавий факт: Незважаючи на сильний запах дуріана, в пасті він стає м’якшим, і смак переважає над ароматом.
Випічка, млинці, пироги
27. Кханом Крок (Міні-млинці з кокосом) – ขนมครก (Khanom Krok)
Опис: Маленькі круглі млинці з ніжною кокосовою начинкою, приготовані в спеціальній чавунній формі.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокосове молоко, цукор, зелена цибуля (іноді).
Цікавий факт: Їх подають попарно, склеюючи дві половинки, щоб всередині зберігалося тепло і кремова текстура.
28. Khanom Thungtak (Sweet Thai pancakes) – ขนมถังแตก (Khanom Thungtak)
Опис: Тонкі млинці, наповнені кокосовою стружкою та кунжутом.
Інгредієнти: Пшеничне борошно, кокос, кунжут, цукор.
Цікавий факт: Назва перекладається як «лопнувший мішок» – натяк на те, що начинка випадає при укусі.
29. Roti Gluay (Бананові млинці) – โรตีกล้วย (Roti Kluay)
Опис: Тайська вулична версія роті – тонке тісто, обсмажене з бананами і згущеним молоком.
Інгредієнти: Пшеничне тісто, банани, згущене молоко, масло.
Цікавий факт: Походить з мусульманських громад Таїланду, цей десерт став хітом серед туристів.
30. Кханом Буанг (Солодкий тайський креп) – ขนมเบื้อง (Khanom Buang)
Опис: Мініатюрні хрусткі млинці з начинкою з кокосового крему і солодкої стружки яєчних жовтків.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокосове молоко, яйця, цукор.
Цікавий факт: Вважається одним з найстаріших вуличних десертів Бангкока.
31. Ханом Сахли (Сладкий хлеб) – ขนมสาลี่ (Khanom Salee)
Опис: Повітряний паровий хліб з яскравими кольорами і легкою солодкістю.
Інгредієнти: Пшеничне борошно, дріжджі, цукор, харчові барвники.
Цікавий факт: Часто подають на буддійських святах в якості підношень.
32. Таунг Муан Сот (М’які кунжутні млинці) – ทองม้วนสด (Thong Muan Sot)
Опис: М’які рулетики з тіста з кунжутом, які скручують гарячими.
Інгредієнти: Борошно, кокосове молоко, кунжут, цукор.
Цікавий факт: На відміну від хрустких версій, ці млинці зберігають м’якість.
33. Тонг Муан (Хрусткі млинці) – ทองม้วน (Thong Muan)
Опис: Тонкі хрусткі трубочки з кунжутом, схожі на вафельні рулетики.
Інгредієнти: Борошно, кокосове молоко, кунжут, цукор.
Цікавий факт: Символізують удачу і багатство, тому часто входять до святкових наборів.
34. Туа Пап (Арахісово-рисовий пиріг) – ถั่วแปบ (Tua Paep)
Опис: М’які рисові коржі з арахісовою начинкою, обваляні в кокосовій стружці.
Інгредієнти: Клейкий рис, арахіс, кокос, цукор.
Цікавий факт: Подається теплим, що підсилює аромат горіхів.
35. Кханом Пан Ван (Солодкий хліб) – ขนมปังหวาน (Khanom Pang Wan)
Опис: М’який хліб з кокосовою або вершковою начинкою.
Інгредієнти: Пшеничне борошно, вершкове масло, цукор, кокос.
Цікавий факт: Популярний як вуличний сніданок в Таїланді.
36. Роті Сай Май (тайське буріто з солодкою ватою) – โรตีสายไหม (Roti Sai Mai)
Опис: Тонкі роти, в які загортають яскраві нитки цукрової вати.
Інгредієнти: Пшеничне борошно, цукор, масло.
Цікавий факт: Цей десерт часто порівнюють зі східною пахлавою за рівнем солодкості.
37. Ханом Ман (Кокосовый пирог из маниоки) – ขนมมัน (Khanom Man)
Опис: Щільний пиріг з тертої маніоки з кокосовим молоком.
Інгредієнти: Маніока, кокосове молоко, цукор.
Цікавий факт: Маніоку використовують як основу в багатьох десертах у тропічному кліматі.
38. Кханом Туа Туд (Кокосово-арахісовий пиріг) – ขนมถั่วตัด (Khanom Tua Tad)
Опис: Солодка плитка з арахісу та кокосового цукру.
Інгредієнти: Арахіс, пальмовий цукор, кунжут.
Цікавий факт: Схожа на азіатський козинак, але м’якша за структурою.
39. Кханом Моа Ганг (тайський торт із заварним кремом) – ขนมหม้อแกง (Khanom Moa Gang)
Опис: Запечений десерт із заварним кремом, іноді з цибулею-шалотом зверху.
Інгредієнти: Яйця, кокосове молоко, пальмовий цукор, борошно.
Цікавий факт: Цибуля в солодкому десерті – традиційний тайський контраст смаків.
40. Кханом Туай Фу (Солодкий паровий хліб) – ขนมถ้วยฟู (Khanom Tuay Fu)
Опис: Повітряні парові кекси яскравих кольорів.
Інгредієнти: Борошно, дріжджі, цукор.
Цікавий факт: Найчастіше символізують зростання і процвітання.
41. Кханом Тарн (Пальмовий цукровий пудинг) – ขนมตาล (Khanom Tan)
Опис: Паровий десерт з м’якоті пальмового дерева і пальмового цукру.
Інгредієнти: Борошно, пальмовий цукор, пальмова м’якоть.
Цікавий факт: За смаком нагадує кукурудзяний хліб, але з ароматом пальми.
42. Торт Gluay Hom (Банановий мафін) – เค้กกล้วยหอม (Cake Kluay Hom)
Опис: Вологі мафіни з яскравим ароматом банана.
Інгредієнти: Пшеничне борошно, банани, яйця, цукор.
Цікавий факт: Часто печуть вдома на сніданок.
43. Ханом Піа (китайське печиво) – ขนมเปี๊ยะ (Khanom Pia)
Опис: Листкове печиво з бобовою або фруктовою начинкою.
Інгредієнти: Борошно, цукор, бобова паста або фруктове пюре.
Цікавий факт: Це китайська спадщина в тайській кухні.
44. Кханом Том (Десертні кульки) – ขนมต้ม (Khanom Tom)
Опис: Кульки з клейкого рису з кокосовою начинкою, обваляні в кокосовій стружці.
Інгредієнти: Клейкий рис, кокос, пальмовий цукор.
Цікавий факт: Популярні на весіллях і релігійних святах.
45. Пангі (кокосові млинці) – แป้งจี่ (Pang Ji)
Опис: Товсті млинці з рисового борошна з кокосом, обсмажені до золотистої скоринки.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокос, цукор.
Цікавий факт: Найчастіше подають гарячими прямо з вулиці.
Морозиво та заморожені солодощі
46. Ітім Каті (Кокосове морозиво) – ไอติมกะทิ (I Tim Kati)
Опис: Класичне тайське морозиво на основі кокосового молока, часто з додаванням арахісу, солодкої кукурудзи або клейкого рису.
Інгредієнти: Кокосове молоко, цукор, іноді вершки, додаткові топінги.
Цікавий факт: Традиційно продається в кокосовій шкаралупі з ложкою, зробленою зі шматочка кокосової шкірки.
47. Ітім Кханом Панг (Сендвіч з морозивом) – ไอติมขนมปัง (I Tim Khanom Pang)
Опис: Морозиво, подане в м’якій булочці, з джемом або солодкою кукурудзою.
Інгредієнти: Кокосове або фруктове морозиво, хліб, солодкі добавки.
Цікавий факт: Такий спосіб подачі прийшов з вуличної торгівлі – зручно їсти на ходу.
48. Ітім Боран (Традиційне морозиво) – ไอติมโบราณ (I Tim Boran)
Опис: Заморожені фруктові або вершкові брикети на паличці, приготовані за старовинними рецептами.
Інгредієнти: Кокосове молоко або фруктові соки, цукор.
Цікавий факт: Часто продається в пересувних морозильних візках біля шкіл.
49. Нам Кан Сай (Смешанный ледяной десерт) – น้ำแข็งไส (Nam Kaeng Sai)
Опис: Дрібно подрібнений лід, политий солодким сиропом, згущеним молоком і прикрашений фруктами або желе.
Інгредієнти: Лід, сиропи, згущене молоко, фрукти, тапіока, желе.
Цікавий факт: Це тайський аналог японського какігорі або корейського пінгсу.
Напої та солодкі супи
50. Ном Йен (Заморожене молоко з сиропом) – นมเย็น (Nom Yen)
Опис: Холодний напій з молока з яскраво-рожевим сиропом sala, що подається з льодом.
Інгредієнти: Молоко, сироп sala (або полуничний), лід.
Цікавий факт: Завдяки яскравому кольору цей напій часто замовляють діти, але люблять і дорослі.
51. Оліанг (тайська кава з льодом) – โอเลี้ยง (Oliang)
Опис: Суміш міцної кави зі смаженими зернами кукурудзи та сої, що подається з льодом та згущеним молоком.
Інгредієнти: Кава, смажена кукурудза, смажена соя, цукор, лід.
Цікавий факт: Oliang готують за допомогою тканинного фільтра, що надає йому особливої м’якості..
52. Сок Лонган – (Longan Juice)
Опис: Напій із сушених або свіжих лонганів, проварених у солодкому сиропі.
Інгредієнти: Лонган, цукор, вода.
Цікавий факт: Вважається, що лонган зміцнює імунітет і покращує сон.
53. Сік тамаринду – (Tamarind Juice)
Опис: Освіжаючий солодко-кислий напій з м’якоті тамаринду.
Інгредієнти: Тамаринд, цукор, вода.
Цікавий факт: Популярний як природне джерело вітаміну C.
54. Bua Loy Nam King (Rice flour balls in ginger water) – บัวลอยน้ำขิง (Bua Loy Nam King)
Опис: М’які кульки з клейкого рису, іноді з кунжутною начинкою, в гарячому імбирному сиропі.
Інгредієнти: Клейкий рис, кунжутна паста, імбир, цукор.
Цікавий факт: Вважається зимовим зігріваючим десертом.
55. Саку Пік (Пудинг з тапіоки) – สาคูเปียก (Saku Piek)
Опис: Пудинг із прозорих кульок тапіоки в солодкому кокосовому соусі.
Інгредієнти: Тапіока, кокосове молоко, цукор.
Цікавий факт: У Таїланді цей десерт подають як теплим, так і охолодженим.
56. Тао Хуай Нам Кхінг (М’який тофу в імбирній воді) – เต้าฮวยน้ำขิง (Tao Huay Nam King)
Опис: Ніжні скибочки м’якого тофу, що плавають у гарячому солодкому імбирному сиропі.
Інгредієнти: Соєве молоко, імбир, цукор.
Цікавий факт: Традиція прийшла з Китаю, але в Таїланді десерт набув свого особливого аромату.
57. Кханом Ван Руам Міт (Змішаний солодкий десерт) – (Khanom Wan Ruam Mit)
Опис: Суміш різнокольорових желейних шматочків, бобів і фруктів у солодкому кокосовому молоці.
Інгредієнти: Кокосове молоко, желе, боби, пальмовий цукор.
Цікавий факт: Назва перекладається як «солодка суміш друзів» – натяк на різноманітність інгредієнтів.
58. Ранг Нок (Суп з пташиного гнізда) – รังนก (Rang Nok)
Опис: Десертний суп з їстівних гнізд стрижів, приготованих у солодкому сиропі.
Інгредієнти: Пташине гніздо, цукор, вода.
Цікавий факт: Вважається делікатесом і цінується за корисні властивості для шкіри.
59. Фук Тонг Ган Буад (Гарбуз у кокосовому молоці) – ฟักทองแกงบวช (Fak Thong Kaeng Buat)
Опис: Шматочки гарбуза, зварені в солодкому кокосовому молоці.
Інгредієнти: Гарбуз, кокосове молоко, пальмовий цукор.
Цікавий факт: Назва «Kaeng Buat» означає «чернечий каррі» – без м’яса і риби.
60. Таптім Гроб (Водяні каштани в кокосовому молоці) – ทับทิมกรอบ (Tub Tim Krob)
Опис: Яскраво-червоні кубики водяних каштанів у кокосовому молоці з подрібненим льодом.
Інгредієнти: Водяні каштани, тапіокове борошно, кокосове молоко, сироп.
Цікавий факт: Назва перекладається як «Хрусткий рубін» через яскравий колір.
61. Нам Тао Ху (Соєве молоко) – น้ำเต้าหู้ (Nam Tao Hu)
Опис: Гаряче або холодне солодке соєве молоко з добавками на зразок кунжуту або желе.
Інгредієнти: Соєві боби, вода, цукор.
Цікавий факт: Популярний як ранковий напій на ринках.
62. Salim (Glass noodles in coconut milk) – ซาหลิ่ม (Salim)
Опис: Різнобарвна тонка локшина з рисового борошна в солодкому кокосовому молоці з льодом.
Інгредієнти: Рисове борошно, кокосове молоко, цукор.
Цікавий факт: Кольори локшини отримують з натуральних барвників.
63. Лод Чонг Нам Каті (Зелена локшина в кокосовому молоці) – ลอดช่องน้ำกะทิ (Lod Chong Nam Kati)
Опис: Зелена локшина з рисового борошна з ароматом пандану, що подається в солодкому кокосовому молоці з льодом.
Інгредієнти: Рисове борошно, пандан, кокосове молоко, цукор.
Цікавий факт: Схожий на індонезійський десерт «чендол».
Десерти з бобів і бобової пасти
64. Look Chop (Цукерки з квасолі мунг) – ลูกชุบ (Look Chup)
Опис: Мініатюрні фігурки фруктів і овочів, зроблені з солодкої пасти з бобів мунг, покриті яскравим желатиновим шаром.
Інгредієнти: Боби мунг, цукор, кокосове молоко, агар-агар, харчові барвники.
Цікавий факт: Цей десерт прийшов з Португалії в XVII столітті і став символом тайських королівських солодощів.
65. Med Kanun (Жовтки бобів мунг) – เม็ดขนุน (Med Kanun)
Опис: Маленькі довгасті солодощі з пасти бобів мунг, обваляні в яєчному жовтку і зварені в сиропі.
Інгредієнти: Боби мунг, цукор, кокосове молоко, яйця.
Цікавий факт: Назва перекладається як «насіння хлібного дерева» через форму.
66. Kay Wan (Солодкі яйця) – ไข่หวาน (Kai Wan)
Опис: Яйця, зварені в солодкому сиропі, іноді з додаванням кориці або імбиру.
Інгредієнти: Яйця, цукор, прянощі.
Цікавий факт: Цей десерт часто подають як енергоємний перекус.
Висновок
Тайські десерти – це не просто солодощі, а частина багатої культурної спадщини країни. Вони відображають гармонію контрастів, настільки характерну для тайської кухні: солодке зустрічається з солоним, м’яке – з хрустким, ніжне – з пряним.
Від прохолодного Nom Yen до ароматного Khao Niew Ma Muang, від витончених Look Chup до танучих у роті Tako – кожен десерт тут розповідає свою історію. Це історії про сезонні фрукти, стародавні рецепти, королівські бенкети та вуличні кіоски, де майстерність передається з покоління в покоління.
Занурюючись у світ тайських солодощів, ви відкриваєте для себе не тільки смаки, а й дух Таїланду. І, можливо, саме цей десерт, скуштований на галасливому ринку в Бангкоку або маленькому прибережному містечку, стане для вас символом подорожі, до якої завжди захочеться повернутися.