Майже два десятиліття тому я вперше скуштував тайську їжу, закохався в неї і жадав дізнатися про неї більше, але не знав, з чого почати.
Ви теж? Або просто хочете нові ідеї для тайських рецептів на вечерю?
Ось список із 25 популярних тайських страв, про які вам обов’язково потрібно знати. Деякі з них ви, можливо, знаєте і любите, а деякі, можливо, стануть вашими новими улюбленими!
1. Пад Тай (ผัดไทย )
Жоден список популярних тайських страв не буде повним без Пад Тай!
Ця страва зі смаженої локшини з ідеальним балансом солодкого смаку (завдяки пальмовому цукру), солоного (завдяки рибному соусу) і кислого (завдяки пасті з тамаринду) особливо подобається американцям. У нас ви можете замовити Пад Тай з куркою і також оцінити цей смак

2. Том Ям Гун (ต้มยำกุ้ง)
Том Ям, гострий і кислий суп із креветок, є ідеальною стравою для втамування спраги завдяки своєму пікантному, гострому й ароматному смаку, який обожнюють тайці.
Я люблю використовувати свіжий лемонграс і листя кафрського лайма коли готую його вдома, а якщо мені потрібно швидко і смачно поїсти, то я замовляю Том Ям на роботу – це просто чудовий перекус, який дає прилив сил. У нас на сайті представлений Том Ям з морепродуктами, який ви також можете замовити і спробувати. Я раджу саме цей тому що він максимально схожий на тайський смак

3. Som Tum (ส้มตำ)
Сом Там – це гострий салат із зеленої папайї, який обов’язково потрібно скуштувати, оскільки він підкреслює всі інтенсивні тайські смаки, які я обожнюю: гострий, кислий, солоний, умамі та нотку солодощі.
Оскільки там, де ми живемо, мені складно знайти незрілу папайю, я віддаю перевагу використанню огірків та моркви як чудової заправки ! Тайські салати ви також можете подивитися і замовити у нас на сайті

4. Зелене карі (แกงเขียวหวาน)
Завдяки своїй насиченій основі з кокосового молока, гострій зеленій пасті карі, молодим баклажанам і ніжному білку тайське зелене карі завжди має успіх у моїх друзів.
Але мій улюблений спосіб насолодитися смаками тайського зеленого карі – це приготувати смажений рис із тайським зеленим карі! Всі ці смаки зеленого карі стають ще більш насиченими! Інші види тайського рису ви можете знайти у нас на сайті в розділі Тайський рис

5. Массаман Каррі (แกงมัสมั่น)
Каррі “Массаман” – моє улюблене тайське каррі, яке я готую для тих, хто раніше не куштував тайську їжу та не наважується куштувати щось нове, бо воно не гостре, у ньому є м’ясо та картопля, воно кремове за рахунок кокосового молока і має легкий солодкуватий присмак.
Якщо ви шукаєте легку страву, то каррі з яловичини “Массаман” – мій улюблений рецепт для буднього вечора в мультиварці ! Тайська їжа дуже різноманітна але при цьому не менш смачна
у нас в wok2go велике меню де ви можете замовити тайські страви з доставкою додому

6. Пад Крапау (ผัดกะเพรา)
Якщо запитати більшість тайців, яка їхня улюблена тайська страва, вони, найімовірніше, дадуть відповідь “Пад Крапау”, тобто тайський гострий смажений базилік з куркою або свининою, вкритий хрустким смаженим яйцем.

Це одна з найпопулярніших тайських страв у тайців, проста і душевна, і безумовно головний запит мого чоловіка-тайця влітку, коли ми вирощуємо священний базилік.
7. Том Кха Гай (ต้มข่าไก่)
Том Кха Гай – суп на основі кокосового молока з лемонграсом, галангалом, кафрським лаймом і куркою. Це одна з найулюбленіших страв моїх учнів на курсах тайської кулінарії, тому що вона вершкова, ситна і дуже смачна! У нас, на жаль, немає цієї страви в меню, але ви можете замовити безліч інших супів, як, наприклад, місо-суп, або, наприклад, суп Рамен, або Суп Том Ям, який дуже схожий на Том КХА.

8. Тай Кхао Пад (ข้าวผัด)
Тайський кхао пад, він же тайський смажений рис, – один із наших улюблених способів використати всі продукти з холодильника або комори, і його так легко приготувати навіть у буденний вечір! Однак це може бути непросто, тож, якщо у вас коли-небудь виникали труднощі, ось 5 порад, як приготувати ідеальний смажений рис .

9. Пананг Каррі з яловичиною (พะแนง)
Пананг-каррі готують із додаванням тайських трав і тайського перцю чилі, а також часто з додаванням курки або яловичини.
На своїх заняттях з тайської кулінарії я вчу готувати пасту пананг каррі, і студенти дивуються, скільки інгредієнтів потрібно для її приготування!

10. Као Сой (ข้าวซอย)
Кхао Сой – фірмова страва північного Таїланду! Це суп із кокосовим каррі та локшиною, прикрашений хрусткою локшиною, який часто подають із куркою або яловичиною. Я люблю готувати Кхао Сой взимку – такий теплий і затишний.

11. Ларб (ลาบ)
Ларб – це гострий тайський салат, приготований із січеного м’яса, зазвичай свинини або курки, приправлений лаймом, рибним соусом і свіжими травами. Легко зрозуміти, чому це одна з найпопулярніших страв тайської кухні.

Це наша улюблена літня страва, бо мої діти можуть збирати для неї м’яту і кінзу в нашому саду з травами!
12. Му Нам Ток (น้ำตก)
Му Нам Ток схожий на Ларб, але його часто готують зі смаженої свинини і подають з пікантною заправкою, в якій також використовуються м’ята і кінза з нашого саду. Якщо я не готую на грилі, я готую свинину в чавунній сковороді, і виходить просто чудово!

13. Пад Сі Ю (ผัดซีอิ๊ว)
Моя старша донька каже, що Pad See Ew – її улюблена страва з тайської локшини, бо їй подобається, що вона негостра, і широка рисова локшина, яку обсмажують із соєвим соусом, часником і китайською броколі або капустою, і часто готують із куркою.

14. Смажена іпомея по-тайськи (ผัดผักบุ้งไฟแดง)
Обожнюю, як легко приготувати тайську іпомею, також відому як водяний шпинат, і як вона сповнена смаку умамі завдяки пасті з тайських жовтих бобів і пікантної нотки від тайського перцю чилі!

Кращої овочевої страви на будній вечір просто не знайти!
15. Кисло-солодкі креветки ( กุ้งผัดเปรี้ยวหวาน )
Тайські кисло-солодкі креветки – це швидка страва для буденного вечора, сповнена різноманітних овочів і фруктів, як-от огірки, помідори, зелена цибуля й ананаси. З кожним шматочком я немов переношуся на пляжі Таїланду!

16. Смажений рис з ананасом і куркою (ข้าวผัดสับปะรดไก่)
Смажений рис з куркою і ананасами – перша тайська страва, яку я спробував, і моє життя повністю змінилося після першого укусу!
Мені сподобалися всі смаки, і вони мені досі подобаються: солодкий від ананаса, кислий від лайма, пікантний від рибного соусу і гострий від тайського чилі!

17. Пад Кі Мао (ผัดขี้เมา)
Пад Кі Мао, також відома як “п’яна локшина“, часто готується з широкої рисової локшини, свіжого священного базиліка, а також ми любимо додавати червоний болгарський перець і китайську броколі або капусту.
Це завжди було моєю улюбленою стравою з тайської локшини, особливо влітку, коли сезон нашого священного базиліка, бо це один із головних смаків!

18. Кхао Ман Гай (ข้าวมันไก่)
Кхао Ман Гай – це курка з рисом у тайському стилі, приготована по-хайнаньськи, яка подається з ароматним імбирним соусом і курячим бульйоном. Виглядає нудно, але на смак просто неземне.
Мої американські друзі, які їздили з нами в Таїланд, повернувшись додому, сказали, що це їхня улюблена тайська страва!

19. Юм Ун Сен (ยำวุ้นเส้น)
Юм Ун Сен – це гострий салат зі скляної локшини, креветок і свіжої зелені, який я люблю готувати як легку освіжаючу страву в будні дні, що чудово підходить для спільного обіду або після повернення додому після всіх вечірніх заходів.

20. Jok (โจ๊ก)
Тайський джок – це пікантна каша, назва якої звучить жахливо нудно і має вигляд миски рідкої каші, але на смак вона неймовірно душевна. У Таїланді її часто подають на сніданок, але насправді її можна їсти в будь-який час. Я завжди готую її у свята на сніданок для чоловіка-тайця, бо це його улюблена страва!

21. Суп із локшиною Сукотай (เกี๋ยวเตี๋ยวสุโขทัย)
Якщо ви запитаєте мого старшого сина про його улюблену тайську страву, він відповість “Суп з локшиною Сукхотай” , який родом із рідного міста його чоловіка-тайця – Сукхотая!
Нам дуже подобається бульйон, що зігріває, і всі начинки: ніжна хрустка зелена квасоля, хрусткий смажений часник, кінза, зелена цибуля, тайська чилі-паста, арахіс і лайм – ідеально для осіннього або зимового вечора!

22. Пад У Сен (ผัดวุ้นเส้น)
Пад Ву Сен – одна з моїх улюблених страв тайської кухні, яку можна взяти з собою на обід, оскільки її готують із локшини з бобовою вермішеллю, яка добре зберігається при кімнатній температурі, на відміну від рисової локшини, яка починає злипатися, якщо її не подати швидко.
Він не гострий і має простий смак, тому його люблять і діти, і дорослі!

23. Пад Мама (ผัดมาม่า)
Якщо запитати всіх моїх дітей про їхню улюблену тайську страву, то це буде Pad Mama – смажена тайська локшина швидкого приготування, яку мій чоловік-таєць готує для нас майже щонедільного ранку.
Якщо ви ніколи не куштували тайський рамен швидкого приготування від Mama Brand, то порівняно з Marchuan він просто неземний, і в ньому стільки смаків, що ви так любите! Це найпростіша тайська страва, і вам навіть не доведеться використовувати тайські соуси, якщо не хочете!

24. Нам Прік Онг (น้ำพริกอ่อง)
Нам Прік Онг – це незвичайна, гостра, кисло-солодка, смажена тайська страва зі свинини і томатів із північного Таїланду, яка ідеально поєднується з листям салату.
За цим рецептом його готувала для нас бабуся мого тайського чоловіка, і я сумую за нею щоразу, коли страва починає шипіти у воці!

25. Пад Пед Туа Фак Яо (ผัดเผ็ดตัวฟักยาว)
Чоловік-тайець дивний і не любить тайське каррі, бо віддає перевагу кокосовому молоку в солодких десертах, а не в несолодких стравах.
Але Пад Пед Туа Фак Яо, також відоме як смажене червоне карі із зеленою квасолею, – це карі, яке йому подобається, оскільки в ньому немає кокосового молока, а натомість воно є смаженою стравою з тайською пастою карі та всіма білками й овочами, які ви любите!

Яка з цих 35 популярних тайських страв вам подобається найбільше?