Тайська кухня – це не тільки Том Ям, Пад Тай або популярна локшина вок. У Таїланді можна зустріти сотні дивовижних страв: від гострих супів до солодких десертів, від смаженого рису до екзотичних тайських салатів.
У Києві замовити тайську їжу можна в багатьох ресторанах, але є страви, які практично неможливо знайти в меню – і саме їх ми пропонуємо вам приготувати вдома.
1. Тайська смажена курка в стилі Хатьяй
Основні інгредієнти: курячі стегна або крила, часник, коріандр, перець, рибний соус, рисове борошно, смажена цибуля.
Час приготування: 45 хвилин
Смак: солоно-пряний з легкою солодкістю, хрустка скоринка
Калорійність: ~250 ккал/100 г
2. Пад Кі Мао — «п’яна локшина»
Основні інгредієнти: широка рисова локшина, курка або свинина, священний базилік, гострий перець чилі, соєвий соус, часник.
Час приготування: 20 хвилин
Смак: гострий, ароматний, з яскравою трав’яною нотою
Калорійність: ~300 ккал/порція
3. Кхао Мун Гай — курка з ароматним рисом
Основні інгредієнти: куряче філе або стегна, рис жасмин, курячий бульйон, імбир, соєвий соус, огірок.
Час приготування: 1 година.
Смак: ніжний, збалансований, з легким ароматом імбиру.
Калорійність: ~450 ккал/порція.
4. Пад Тай зі скляною локшиною
Основні інгредієнти: скляна локшина, креветки або курка, яйця, арахіс, паростки квасолі, соус тамаринд.
Час приготування: 25 хвилин.
Смак: солодко-кислий з горіховими нотами.
Калорійність: ~380 ккал/порція.
5. Тайський свинячий сатай з арахісовим соусом
Основні інгредієнти: свинина, кокосове молоко, каррі-паста, часник, арахіс, соєвий соус.
Час приготування: 30 хвилин (без маринування)
Смак: пряний, солодкуватий, горіховий
Калорійність: ~320 ккал/порція
6. Пад Сі Ю — широка локшина в соусі
Основні інгредієнти: широка рисова локшина, броколі, курка або яловичина, соєвий соус, часник.
Час приготування: 15 хвилин.
Смак: солоно-солодкий з легким димним відтінком.
Калорійність: ~350 ккал/порція.
7. Тайський курячий суп з локшиною
Основні інгредієнти: куряче м’ясо, рисова локшина, курячий бульйон, часник, зелена цибуля, коріандр.
Час приготування: 40 хвилин.
Смак: ніжний, злегка солодкуватий, з трав’яним ароматом.
Калорійність: ~200 ккал/порція.
8. Том Ям з локшиною
Основні інгредієнти: локшина, креветки, лемонграс, галангал, лайм, кокосове молоко або бульйон.
Час приготування: 30 хвилин.
Смак: гострий, кисло-пряний, насичений.
Калорійність: ~250 ккал/порція.
9. Пад Капрао — смажене м’ясо з базиліком
Основні інгредієнти: свинина, курка або яловичина, священний базилік, гострий перець, соєвий і устричний соус.
Час приготування: 15 хвилин.
Смак: гострий, насичений, трав’яний.
Калорійність: ~300 ккал/порція.
10. Сукі Ханг — «сухе» сукіякі
Основні інгредієнти: курка або морепродукти, капуста, селера, локшина, гострий соус сукіякі.
Час приготування: 25 хвилин.
Смак: пряний, злегка кислуватий.
Калорійність: ~280 ккал/порція.
11. Кхао Сой — північний суп-карі з локшиною
Основні інгредієнти: яєчна локшина, кокосове молоко, паста каррі, курка, лайм, цибуля.
Час приготування: 40 хвилин.
Смак: вершково-гострий, з насиченим ароматом спецій.
Калорійність: ~400 ккал/порція.
12. Као Му Данг — свинина барбекю з рисом
Основні інгредієнти: свинина чар сіу, рис, солодкий соус з кунжутом, яйце, огірок.
Час приготування: 1 година.
Смак: солодко-солоний з легким димком.
Калорійність: ~420 ккал/порція.
13. Банан Роти
Основні інгредієнти: тісто для роті, банан, згущене молоко, масло.
Час приготування: 15 хвилин.
Смак: солодкий, вершковий, з хрусткою скоринкою.
Калорійність: ~280 ккал/порція.
14. Каном Крок — кокосові оладки
Основні інгредієнти: рисове борошно, кокосове молоко, цукор, начинка (кукурудза, зелена цибуля).
Час приготування: 30 хвилин.
Смак: солодкий, ніжний, з кокосовим ароматом.
Калорійність: ~150 ккал/порція.
15. Тайський холодный чай
Основні інгредієнти: чорний чай, згущене молоко, цукор, лід.
Час приготування: 10 хвилин.
Смак: солодкий, вершково-чайний, освіжаючий.
Калорійність: ~120 ккал/порція.